اداره منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان مانه وسملقان | ||
آمار بازدید |
«طبیعت» از ماده «طبع» به معنی مجموعه پدیده ها و موجوداتی است که دست بشر در پیدایش آن ها دخالتی نداشته است. مصداق های بارز طبیعت عبارت اند از: زمین، آسمان، کوه، دشت، دریا، حیوان، انسان و غیره.(11) مراتع طبیعی به زمین هایی اطلاق می شود که گیاهان علفی خودرو آن را اشغال کرده و دارای سه ارزش عمده حفاظتی، تولیدی و زیبایی اند.(12) بنابراین، می توان گفت مراتع، جزء طبیعت و منابع طبیعی محسوب می شوند. علاوه بر مراتع، کویرها، بیابان ها و جنگل ها نیز جزء منابع طبیعی هستند. براساس تعریف جامعه مرتع داران، مرتع چنین تعریف می شود: «کلیه اراضی دارای پوشش گیاهی طبیعی به نحوی که خوراک دام از آن حاصل شود و تجدید حیات آن به طور طبیعی انجام پذیرد. هم چنین، آن قسمت از اراضی که برای کمک به تجدید حیات پوشش گیاهی طبیعی آن، به نحوی از انحاء بشر دخالت کرده است و پس از این دخالت آن را همانند سایر مراتع طبیعی اداره می کند، مراتع نامیده می شود.» [ دوشنبه 90/11/10 ] [ 8:48 صبح ] [ مهران گلی ]
(( آتش زدن پس چر و بقایای مزارع حاشیه جنگل ها موجب سرایت آتش سوزی به جنگل ها و ایجاد خسارات جبران ناپذیر می گردد )) (( وجود علوفه و پوشش گیاهی خشک زمینه ایجاد آتش سوزی در جنگل را فراهم می کند )) ((روشن کردن آتش در محیط جنگل و مرتع ایجاد خطر آتش سوزی را بدنبال دارد و موجب نابودی گیاهان و جانوران می شود )) (( آتش سوزی در جنگل ها طراوت و زیبایی طبیعت را به خاکستر و دود تبدیل می کند )) [ دوشنبه 90/11/10 ] [ 8:21 صبح ] [ مهران گلی ]
امام خمینی(ره): منابع طبیعی تجدیدشونده یکی از سرمایههای حیاتی این مملکت به شمار میرود.
مقام معظم رهبری: پیام من به همه مردم عزیز ایران این است که درختکاری، ایجاد فضای سبز، حفاظت از محیط زیست، حفظ جنگلها و دیگر منابع حیاتی کشور را یک وظیفه اسلامی، انقلابی، وجدانی و انسانی به حساب آورند.
حفظ منابع طبیعی یک مسئله تجملاتی نیست، یک مسئله درجه دو نیست، بلکه یک مسئله حیاتی است و از الویتهای توسعه پایدار است. توسعه یافتگی پایدار هر کشوری به توسعه یافتن منابع در اختیار است که یکی از منابع مهم در اختیار ما، جنگلها و مراتع است.
آیتالله مکارم شیرازی: حفاظت از منابع طبیعی به استناد ادله اربعه ضروری است، استفاده بهینه از منابع طبیعی باعث مبارزه با فقر است، باعث ایجاد اشتغال است، باعث خودکفایی و روی پا ایستادن و دم از استقلال همه جانبه زدن است.
آیتالله نوری همدانی: خداوند متعال یک امانتی داده به هر ملتی، آن هم منابع طبیعی و مراتع، معادن، جنگلها، نیزارها، دریاها، اینها همهشان مال ملت است، مال همه است، در برابر اینها مسئولیت داریم، باید این منابع را حفظ و نگهداری کنیم و گسترش بدهیم.
آیتالله صافی گلپایگانی: مردم باید توجه کنند اصلاً تخریب جنگل حرام است و اگر کسی بخواهد برای استفادههای شخصی جنگل را تخریب کند و یا منابع طبیعی را به صورتی در آورد که مردم نتوانند از آن استفادههای صحیح بکنند مسئولیت دارد.
آیتالله موسوی اردبیلی: کار در منابع طبیعی، تلاش برای رسیدن به خودکفایی است.
آیتالله علوی گرگانی: مسئولیتی که به دوش شما است بسیار خطیر است زیرا شما مسئولان حفاظت از اموال الله برای خلق الله هستید.
حضرت رسول (ص) فرمود:کشاورزی و درختکاری کنید. بهخدا قسم آدمیزاد هیچ عملی حلالتر و پاکیزهتر از آن انجام نمیدهد.
حضرت رسول (ص) فرمود:خداوند درخت را برای انسان آفرید، از اینرو او باید درخت را بکارد، آن را آبیاری کند و در حفظ آن بکوشد.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر وقت عمر جهان به آخر رسیده، هرگاه قیامت بخواهد قیام کند و عالم بخواهد منقرض شود و در دست یکی از شما نهال درختی باشد چنانچه بقدر کاشتن آن فرصت باشد، باید آن را بکارد و از فرصت باقیمانده استفاده نماید.
حضرت رسول (ص) فرمود:به سبزه نگریستن بینائی را افزون میکند.
حضرت رسول (ص) فرمود:هرکس ساختمانی را بدون آنکه ظلم و ستمی در کار باشد بنا نماید و یا نهالی بکارد و درختی را غرس کند تا هر کجا بندهای از بندگان خداوند مهربان از آن بهرهمند شود خداوند اجر و ثواب به او عطا کند.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر مسلمانی که بذری بیفشاند یا نهالی بنشاند و از حاصل آن بذر و نهال پرندهای یا انسانی یاچرندهای بخورد، آن برای او صدقه محسوب شود.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر که درختی بکارد، هر بار که انسان یا یکی از مخلوقات خداوند از آن بخورد برای وی صدقهای محسوب میشود.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر که درختی بنشاند خداوند تعالی به اندازه میوهای که از آن درخت داده شود پاداش برای وی مینویسد.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر کس درختی بکارد و از آن حفاظت نماید تا ثمر دهد، خداوند به اندازه ثمره آن به وی پاداش خواهد داد.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر که درختی غرس کند تا به ثمر برسد، خدا عوض آن در بهشت درختی برای او غرس میفرماید.
حضرت رسول (ص) فرمود:مسلمان درختی نمینشاند که از میوه آن، آدمی و چهارپا و مرغ بخورد جز آنکه تا روز قیامت برای او صدقه بشمار میآید.
حضرت رسول (ص) فرمود:برای کشاورز و درختکار، در هر چه که به مردم و مرغان از میوه و زراعتش بدون اختیار برسد، پاداش است.
حضرت رسول (ص) فرمود:هر کس درخت خرما یا سدری را آب دهد گویا تشنهای را سیراب کرده است.
حضرت رسول (ص) فرمود:درختان را آتش نزنید، آنها را با آب ویران نکنید، درختان میوهدار را قطع نکنید، مزرعهها را نسوزانید.
حضرت رسول (ص) فرمود:هرگاه رسول خدا میخواست سپاهی را به جهاد گسیل دارد، سپاهیان را دعوت میکرد و آنان را نزد خویش مینشاند، سپس میفرمود: با نام و یاد خدا و در راه او بر آیین رسول خدا (ص) (به جهاد) روید . . . و درختی را قطع نکنید مگر آن که ناگزیر باشید.
حضرت رسول (ص) فرمود:ای علی برو و از طرف خداوند و پیامبر خدا (ص) بگو، نفرین خدا بر کسی که درخت سدر را قطع کند.
خداوند در قرآن در موارد زیادی به درخت و طبیعت اشاره کرده است. هنگامی که می خواهد قدرت خود و نظم آفرینش را یادآوری کند به طبیعت، درخت، آب، آسمان ها و . . . اشاره می کند(سوره زمر آیه 21، سوره نمل آیه 60 و . . . ). و یا هنگامی که می خواهد تسبیح و سجده اجزاء عالم در مقابل خویش را متذکر شود از درخت نام می برد (سوره الرحمن، آیه 6). همچنین گاهی اوقات نقش درختان و طبیعت را در زندگی انسان ها و نیز حیوانات متذکر می شود(سوره نحل آیه های 10 و 68 و سوره یس آیه 80). اما در کنار آن همواره در موارد متعدد بر مدیریت بهره برداری از این منابع تأکید و از اسراف و تبذیر بر حذر داشته است. اما نکته ای که در سوره حجر آیه 19 است موزون و متعادل آفریدن طبیعت و هستی است. در این آیه خداوند تأکید نموده که از هر چیز موزون و متعادل آفریده است. بر این اساس خلیفه خدا بر روی زمین-انسان- نیز اگر بصورت متعادل منابع را مدیریت نکند دچار خسران خواهد شد.
در ذیل سه آیه از قرآن کریم به صورت نمونه آمده است:
سوره انعام آیه 46: اوست خدایی که درختان خودرو و برافراشته و ناخودرو را آفرید . . . اسراف نکنید که خداوند اسراف کاران را دوست نمیدارد.
سوره نحل آیه 10: اوست خدایی که آب را از آسمان فرو فرستاد که از آن بیاشامید و درختان پرورش دهید تا از میوه آن بهره مند شوید و به برگ آن حیوانات خود را بچرانید.
سوره حجر آیه 19:و زمین را بگسترانیدیم و در آن کوه های عظیم بر نهادیم و در آن از هر چیز، موزون و متعادل رویاندیم
[ سه شنبه 90/10/20 ] [ 1:35 عصر ] [ مهران گلی ]
جنگل و خـاک و مرتع و دریــا جملگــی نعمت خداوندند [ سه شنبه 90/10/20 ] [ 1:34 عصر ] [ مهران گلی ]
|
|
|